skip to Main Content

Column: Oud en Nieuw…

Gisteravond lag ik schoon in een schoon bed te mijmeren over het afgelopen jaar. Alles wat ik in dit jaar (2017) beleefd en meegemaakt had passeerde de revue. Wist je dat een mens dagelijks rond loopt met ruim vijftigduizend gedachten in zijn hoofd? Heus niet allemaal belangrijk en baanbrekend. Ik moet tijdens het schrijven denken aan het advies wat een oude vrouw mij laatst gaf om voor het slapen gaan altijd drie leuke dingen te benoemen van de dag. Leuk of niet ik kon door die enorme stroom aan gedachten maar moeilijk in slaap komen. Soms is het best vervelend zo’n drukke hersenpan. Ik was bijna van plan om uit mijn bed te stappen en alles op te gaan schrijven. Ik besloot om het maar niet te doen, dan zou ik namelijk de hele nacht aan het schrijven zijn. Toch wilde ik vanmorgen toen ik wakker werd mijn gedachtenstroom, oftewel het jaar 2017 in een vogelvlucht van mij afschrijven. Tegen het einde van het oudejaar maak ik altijd een fotoboek met een selectie van diverse foto’s van mooie en fijne, maar ook emotionele momenten. Je kunt het vergelijken met de boeken van krant ‘het jaar van 2016, 2017 en straks 2018’, met daarin een overzicht van alle gebeurtenissen uit de media van het afgelopen jaar.

Graag blik ik ook nu weer even terug. Het jaar 2017 begon al goed met een vast contract per 1 januari voor onbepaalde tijd. Een fijne gedachte, en bijzonder ook, zeker na een minder goede periode op de arbeidsmarkt. Dit jaar deed ik ook verschillende audities. Jammer genoeg met onvoldoende resultaat, alhoewel ik in januari een rolletje kreeg als meneer pastoor in de studentenproductie film VERDWAALD. Aangezien ik sinds 2015 werkzaam ben in een klooster verzorgingshuis kon ik mooi een religieus kleed van mijn werk gebruiken en mijn kennis en ervaring op de set laten zien. Als model stond ik in vergelijking tot het acteerwerk drie keer voor de fotocamera, als mezelf, als dokter in een ziekenhuis, als eigen kunstproject in een traditionele rok, als slager en als makelaar. Ja, hoe divers kun je zijn? Dit jaar heb ik ook de nodige theater, cabaret en musical voorstellingen bezocht; ‘VADER’, een verhaal over ‘een vader’ met Alzheimer, de musical Hair… over VREDE en LIEFDE, de grove cabaret voorstelling van Daniel Arends en de musical over het leven van Liesbeth List. Geweldig! Dit jaar ging ik maar liefst 3 keer op vakantie en bezocht ik drie Europese landen; Spanje ‘ter gelegenheid van het 40 jarige huwelijk van mijn ouders’, met mijn goede vrienden ging ik naar Frankrijk en Luxemburg en met m’n lief naar het Griekse eiland Rhodos. Nieuw leven diende zich aan toen op 11 mei mijn nichtje werd geboren, twee dagen later op 13 mei vierde ik mijn eigen 34ste verjaardag, en ging ik met een goede vriend een weekendje naar Wieringen (N-H). De dagjes weg samen met mijn broer naar Urk en Volendam waren eveneens erg leuk, en dan ook natuurlijk genieten van de overheerlijke gestoofde paling. Op 2 augustus was ik de bruidsfotograaf op een ‘schijnhuwelijksfeest’ voor een verjaardagsfeestje van een vriendin die 30 werd die dag. Aangezien zij de ‘ware Jacob’ nog niet had gevonden, besloten we zelf maar een man voor haar te zoeken en een huwelijksfeest voor haar te gaan regelen. Mijn broer trouwde dit jaar ook ‘in het echt’ op 08-09-2017 met zijn vriendin, ook weer een bijzondere en speciale gebeurtenis, omdat hij de eerste van ons gezin is die in het huwelijksbootje stapt. Het was ook een jaar van verdriet, vreugde en afscheid nemen. Zo kreeg ik te horen dat een oud-collega ernstig ziek bleek te zijn. Ik hoop van harte dat ze er weer helemaal bovenop komt. Maar ook het afscheid nemen van mijn beste vriendin die op Bali is gaan wonen met haar vakantieliefde, en een andere vriendin die haar schoonheidssalon verkocht en na de kerstdagen vertrok ‘wel zonder haar ware Jacob’ om te gaan reizen. Wat kan er in een jaar toch veel gebeuren en wat staat het komende jaar ons weer te wachten?

Tegen het einde van het oudejaar komen we massaal weer met onze goede voornemens. Dit is de top 10 van goede voornemens in het nieuwe jaar 2018: 1. Gezond eten, 2. Meer bewegen, 3. Huis opknappen, 4. Kamperen in eigen land, 5. Lief zijn voor een ander, 6. Minder geld uitgeven, 7. Meer van de wereld zien, 8. Conflicten rechtzetten, 9. Een partner vinden, 10. Meer voetbal kijken… blablabla. Maar waar komen die goede voornemens eigelijk vandaan? Het is meer een traditie of gebruik geworden, het is namelijk afkomstig van de Germanen. Tijdens de Midwinterfeesten tussen 25 december en 6 januari, vierden de Germanen de wedergeboorte van de zon en het opnieuw ontwaken van de natuur. Ze geloofden dat in de nachten de goden naar de aarde afdaalden om weldaden te verspreiden. De Germanen hoopten dus al op positieve veranderingen. Wij doen anno 2017 eigenlijk niets anders. Maar waarom zouden we alleen met onze goede voornemens beginnen wanneer het nieuwe jaar begint? Het zou ook prima vandaag al kunnen! Ik ben ervan overtuigd dat je met al je ervaringen en gebeurtenissen uit het oudejaar verder kun bouwen in het nieuwe jaar en met alle goede voornemens moet dat zeker wel gaan lukken.

Ik wens jullie allemaal een goede jaarwisseling.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Beste Hugo
  Allereerst nog de beste wensen voor 2018,dat het een goed jaar mag worden voor jou
  Ik heb een vraag
  Ik organiseer op 17 maart in Huizen een creatieve martkt voor het goede doel bij onze atletiekvereniging
  Ik dacht ook aan jouw, ,met jouw creatieve ambities en uitvoering
  Mocht je interesse hebben mail me op bovenstaand mail adres
  Groet
  Cees Leeflang

  G

  1. Ha die Cees,

   Excuus voor de late reactie, je bericht vermoedelijk over het hoofd gezien. Aller eerst ook nog de beste wensen voor 2018 en ik hoop dat het goed met je gaat. Wat betreft 17 maart, Ik weet even niet (nog niet) of ik mag werken dat weekend. Dus dat laat ik je nog even weten. Mijn vraag is wel wat ik zou kunnen bijdrage aan de creative markt, en wat de invulling daarvan zou kunnen zijn!?

   Groet,
   Hugo de Graaf.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top