skip to Main Content

Hugo de Graaf bezoekt als marskramer Job ouderen met dementie in verzorgings- en verpleeghuizen of particulier. Met een boerenpet op, een oude stofjas aan en een koffertje vol met herinneringen zal hij doen denken aan een marskramer van vroeger. Beelden zeggen meer dan woorden kunnen zeggen. Marskramer Job probeert contact te maken met behulp van alle zintuigen en daarna een spel op gang te brengen en/of herinneringen op te halen. Soms maakt hij in het contact gebruik van een rode clownsneus. Daarentegen is marskramer Job absoluut geen clownsfiguur of entertainer. Meestal werkt hij vanuit rust en stilte. Zonder plan of doel te stellen ontstaan vaak hele mooie contactmomenten. Een bezoek van marskramer Job is gericht op de beleving, het verleden en het individuele contact. Een bijzonder onbevangen contact en interactie wat ontroert, ontspant en vooral plezier geeft.

S. Bonnecroy, Welzijnscoach: “Zo waardevol die extra aandacht en bijzonder dat het je dan weer lukt om net die goede snaar te raken om bij de bewoner een lach op het gezicht te toveren of er een lekker gek moment van te maken!”           (Juni, 2021)

T. Veen, Gastvrouw: “Een bezoek van marskramer Job is gewoon fantastisch. De rust en tijd die hij neemt om in contact te komen met de mensen is zo bijzonder. En dan uiteindelijk een glimlach of wat gebrabbel terug krijgen. Hoe waardevol.”

Vrijwilligster, Verzorgingshuis Geesterheem in Uitgeest: “Marskramer Job voelt ouderen met dementie heel goed aan. Fascinerend gewoon.”         (Januari, 2023)

Reacties van zorgmedewerkers: “Hoi Hugo, Wat mooi om je verslag te lezen, zo mooi en bijzonder. Ik had begrepen van mijn collega’s dat het bezoek voor herhaling vatbaar is. De bewoners hebben een fijne ochtend gehad.”

“Wat was het ontzettend leuk afgelopen dinsdag! ’s Middags hadden enkele bewoners het er nog over en waren ze gewoon lekker relax.”

“Wij vinden het heel fijn als jij die lach of dat mooie gesprek met onze bewoners voor elkaar krijgt. Daar genieten zij en ook wij van.”

“Het was afgelopen dinsdag echt bijzonder hoe in ieder geval die ene mevrouw ging communiceren met haar handen.”

Reacties van familie: “Het geeft een mooie inkijk hoe het is geweest alsof we erbij zaten, dank je! Ik vind het ook heel bijzonder dat je je zo kunt inleven in de ander, respect!”

“Wat een mooi verslag, precies zoals m’n moeder was en is. Veel dingen zijn nog herkenbaar van vroeger, altijd zorgzaam, veel humor en veel koffie schenken. Ook hield zij van kinderen en dat zie je in het verslag weer terugkomen. Heel erg bedankt voor dit verslag.”

Uur tarief € 90,-

Het uurtarief is exclusief reiskosten (€ 0,35 per km) – BTW vrijstelling 

Wilt u een verslag ontvangen over hoe uw familielid of de bewoner(s) het contact met marskramer Job heeft ervaren, dan zijn hier extra kosten aan verbonden.

Het NIEUWE BOEK van HUGO DE GRAAF als MARSKRAMER JOB -EEN BIJZONDER CONTACT MET OUDEREN MET DEMENTIE- is nu verkrijgbaar bij UITGEVERIJ BOEKSCOUT: https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464686456

Samenvatting: Met verschillende tools vanuit het improvisatietheater en met zijn kennis en ervaring als activiteitenbegeleider bezoekt Hugo als het typetje marskramer Job ouderen met dementie in verzorgings- en verpleeghuizen. Bepakt en bezakt doet hij denken aan een marskramer, een koopman die vroeger bij de mensen aan de deur kwam. Een herkenbaar beeld dat bij een vooroorlogse generatie nog herinneringen oproept. Met een koffer vol herkenbare voorwerpen en een opvallende stofjas stapt hij zonder plan of doel in de belevingswereld van ouderen met dementie.
Hij maakt in het contact veel gebruik van prettige zintuigprikkeling en doet letterlijk een stapje terug in de tijd. In de afgelopen jaren heeft hij verschillende ontmoetingen in zijn blogs beschreven, die nu in dit boek zijn gebundeld.

Over mijn nieuwe boek ‘Een bijzonder contact met ouderen met dementie.’

Recensies…

”Wij hopen dat jouw verhaal over marskramer Job vele mag gaan inspireren.”

“knap staaltje werk.”

“Leerzaam, ontroerend, grappig en vooral heel herkenbaar. Een aanrader!”

”Soms een traan, dan weer met een glimlach en heel leerzaam.”

”Een liefdevol en ontroerend boek.”

“De verhalen maken heel duidelijk hoe je ouderen met dementie kunt benaderen en hoe je contact met hen kan maken. Een waardevol boek voor iedereen die hiermee te maken heeft. Ik heb het in een keer uitgelezen.”

“Ik heb je boek met veel interesse gelezen uitgelezen. Fantastisch hoe je het doet en de mensen benaderd. Wat mij betreft een onmisbaar boek voor degene die met ouderen met dementie werken. Echt bijzonder wat je doet en teweeg brengt.”

BSBN: 9789464686456/978-94-646-8645-6

Prijs: €20,99

Gratis verzending in Nederland en België

Back To Top