Hugo de Graaf (Amersfoort, 13 mei 1983) groeide op in het voormalige vissersdorpje Spakenburg, en is sinds 2010 woonachtig in Hooglanderveen. Hugo wilde na de middelbare school naar de toneelschool, maar door verschillende afwegingen is dit van de baan geraakt. Door vakantiewerk en stage in een verzorgingshuis maakte hij kennis met de ouderenzorg en het vak activiteitenbegeleider. Dat was het ook helemaal. Hugo volgde de opleidingen helpende zorg & welzijn (2002-2004) en Sociaal Pedagogische Werker (2004-2006).
Hij heeft deze opleidingen met succes doorlopen en afgerond. Vanaf 2002 is Hugo werkzaam in de ouderenzorg als activiteitenbegeleider en heeft zich gespecialiseerd in reminiscentie en de omgang met psychogeriatrische ouderen. Uiteindelijk ging Hugo ook naar theaterschool de Trap in Amsterdam en volgde daar de vakopleiding film en televisie acteren (2014-2015).
Vanaf mijn 20ste begon ik met het schrijven van korte verhalen, daar kon ik volledig mijn creativiteit en fantasie in kwijt. Voornamelijk de afgelopen jaren ben ik wat actiever hiermee aan de slag gegaan. Het schrijven was voor mij een goede manier om bepaalde onderwerpen die voor mij of mijn omgeving van belang waren vast te leggen en dit ook door te kunnen geven.
Hugo’s eerste boek “Dag Oma Kraplap” over de laatste vrouwen in Spakenburgse klederdracht, tevens een ode aan zijn drachtdragende oma Engeltje, werd in april/mei 2008 uitgegeven door: Uitgeverij de Bunschoter, in samenwerking van de Historische vereniging Bunscote. Het boek werd overal in de regio gepromoot en zelf gaf Hugo vele interviews voor kranten, radio en televisie.
De eenmalige succesvolle uitgave van “Dag Oma Kraplap” (met een oplagen van 1500 stuks) was binnen twee maanden tijd al volledig uitverkocht. Verschillende boeken gingen ook de landsgrenzen over, zelfs tot in Australië. Helaas was een tweede uitgave destijds niet haalbaar. Hugo werd vanwege dit grote succes genomineerd voor de cultuurprijs (juni 2009) en kreeg voor zijn boek van burgemeester Melis van de Groep de aanmoedigingsprijs uitgereikt.
In oktober 2009 waren de kleurrijke foto’s vanuit het boek in een expositie te bewonderen op het gemeentehuis van Bunschoten en daarna in verschillende verzorgingshuizen. Het boek ‘Dag Oma Kraplap’ spreekt mensen nog steeds aan en heeft de klederdracht ook weer op de kaart gezet!
In mei 2016 deed Hugo mee met een schrijfwedstrijd en schreef een ode aan de Spakenburgse kraplap. De tekst getiteld ‘De Aanhouder wint’ werd geselecteerd op een expo van Het Wilde Oog.