skip to Main Content

Jubileum 5 jaar… Marskramer Job

Beste lezers,

Als eerste wil ik jullie ook namens marskramer Job een goed en voorspoedig 2018 toewensen. Ik wil het nieuwe jaar starten met een klein feestje oftewel met een jubileum. Het is inmiddels alweer 5 jaar geleden dat mijn typetje marskramer Job is ontstaan vanuit mijn werk als activiteitenbegeleider in de ouderenzorg. Vandaar dat ik u vanwege dit jubileumjaar speciale en leuke extraatjes wil aanbieden zoals dat hoort bij een feestje. De aanbiedingen zijn in de vorm van pakketten, deze zijn hier onderaan het verhaal van marskramer Job te vinden.

Het echte contact ontbreekt vaak.
Als marskramer Job kom ik op bezoek in de belevingswereld van ouderen met dementie. Ouderen met dementie verliezen steeds meer grip op het leven en zijn uiteindelijk volledig afhankelijk van de zorg van anderen. Het ziekteproces gaat veelal gepaard met veel verdriet, angst, onmacht, verwarring en strijd. De eenzaamheid en het sociaal isolement is groot. Alleen al als je bedenkt dat er in Nederland 1 miljoen ouderen leven die zich eenzaam voelen… 200.000 ouderen hebben zelfs minder dan een keer per maand sociaal contact. Door bezuinigingen, personeelstekorten en de werkdruk in de ouderenzorg ligt de prioriteit van het verzorgend personeel grotendeels op de dagelijkse verzorging. Het is een logisch gevolg, maar het echte contact ontbreekt vaak. Zorginstellingen geven veelal aan belevingsgericht en persoonsgericht te werken. Toch blijkt dat veel zorginstellingen het niet voor elkaar krijgt om dit ook daadwerkelijk te kunnen bieden.

Bepakt en bezakt doet Job denken aan een marskramer van vroeger.
Ouderen met dementie verdienen alle liefde, zorg en aandacht die er is; hun WELZIJN moet bovenaan staan. Vanuit mijn rol als marskramer Job wil ik daar graag aan bijdragen. Sinds 2002 ben ik werkzaam in de ouderenzorg als activiteitenbegeleider. Tijdens mijn werk met ouderen met dementie is ‘het verleden’ een belangrijk onderdeel. Bij ouderen met dementie komen de plaatjes, gewoontes en gebruiken van vroeger terug. Ik heb mij door de jaren heen gespecialiseerd in reminiscentie (= herinnering), gespreksgroepen en belevingsgerichte zorg. Ouderen met dementie vergeten veel dingen, maar archetypen zoals een marskramer of clown herkenen ze wel. Alleen de oude stoffen jas van marskramer Job is al een feest van herkenning, volgeladen met oude voorwerpen uit vervlogen tijden. Bepakt en bezakt doet Job denken aan een marskramer van vroeger. Net als de melk- groente- en visboer kwam vroeger ook de MARSKRAMER (Merse=koopwaar en Kraemer=koopman) bij de mensen thuis aan de deur om kleine artikelen te verkopen. Deze herkenbaarheid maakt dat mensen meer open staan voor contact.

Een bijzonder contact voor ouderen met dementie

Job probeert contact te maken met behulp van alle zintuigen.
Als marskramer Job communiceer ik op verschillende manieren via mimiek, muziek, zang, beweging en geluiden, maar ook maak ik gebruik van handknuffels en voorwerpen van vroeger, denkend aan; Het muziekdoosje, Eau de cologne 4711, papieren puntzak met Hollands snoep of een deftige dameshoed uit de jaren ’50. Job probeert contact te maken met behulp van alle zintuigen (horen, zien, voelen, ruiken en proeven) en daarna een spel op gang te brengen en/of herinneringen op te halen. Marskramer Job gebruikt soms een rode neus, maar is absoluut geen clownsfiguur of entertainer. Een rode neus is een herkenbare associatie met iets leuks of prettigs en kan een opening zijn voor het maken van contact met ouderen met dementie. Mijn kracht ligt in de benadering; een rustig, onbevangen contact en interactie die ontroert, ontspant en vooral plezier geeft.

Door de jaren heen heb ik al verschillende verpleegafdelingen bezocht en altijd met veel plezier. Als marskramer Job heb ik daar vele mooie en bijzondere ontmoetingen en contact momenten mogen ervaren. Ook werd ik wel eens persoonlijk benaderd door familieleden om hun moeder met dementie te bezoeken.

Reacties van de verzorging op het bezoek van marskramer Job:
“Wat was het ontzettend leuk afgelopen dinsdag! ’s Middags hadden enkele bewoners het er nog over en waren ze gewoon lekker relax”

“Wij vinden het heel fijn als jij die lach of dat mooie gesprek met onze bewoners voor elkaar krijgt. Daar genieten zij en ook wij van”.

Reactie(s) van een dochter op het verslag van een bezoek van marskramer Job aan haar moeder:
“Wat een mooi verslag, precies zoals m’n moeder was en is. Veel dingen zijn nog herkenbaar van vroeger, altijd zorgzaam, veel humor en veel koffie schenken. Ook hield zij van kinderen en dat zie je in het verslag weer terugkomen. Heel erg bedankt voor dit verslag”.

“Het geeft een mooie inkijk hoe het is geweest alsof we erbij zaten, dank je! Ik vind het ook heel bijzonder dat je je zo kunt inleven in de ander, respect!”

Speciale jubileum aanbiedingen in 2018 voor een bezoek van Marskramer Job:

 1. Bij een eerste bezoek van marskramer Job krijgt u 20% korting en een gratis tas.
  • € 40,- (exclusief reiskosten)
 2. Bij een pakket van 5 bezoeken van marskramer Job krijgt u een gratis tas met inhoud m.b.t. zintuigactivering / reminiscentie.
  • € 250,- (exclusief reiskosten)
 3. Bij een pakket van 10 bezoeken krijgt u een gratis tas en het boek ‘Ik ken jou ergens van…? In gesprek met ouderen met dementie’.
  • € 500,- (exclusief reiskosten)
 4. Bij een pakket van 15 bezoeken krijgt u een gratis tas met inhoud en het boek. 
  • € 750,- (exclusief reiskosten)
 5. Bij een pakket van 20 bezoeken krijgt u een gratis tas met boek en inclusief een workshop van een uur over het contact maken met mensen met dementie.
  • € 1.000,- (exclusief reiskosten)
 6. Bij een pakket van 25 bezoeken krijgt u een gratis tas met inhoud, een boek en inclusief een workshop van een uur over het contact maken met mensen met dementie.
  • € 1.250,- (exclusief reiskosten)

De reiskosten zijn € 0,25 per km

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 0627473364 of via het contactformulier.

 

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Hallo Hugo,
  Met veel enthousiasme hebben we de informatie over Marskramer Job gelezen en we zouden het erg leuk vinden als Job onze woning (20 bewoners) in Elspeet met een bezoekje zou willen vereren. We horen graag wat de mogelijkheden zijn, het liefst in de zomermaanden
  Groet, Anne en Machlien, welzijnsbegeleiders Norschoten Elspeet

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top