skip to Main Content

Een bezoek van Marskramer Job: De wondere werking van 4711!

Een bezoek van marskramer Job

Als marskramer Job bezoek ik ouderen met dementie in verzorgings- en verpleeghuizen. Met een koffer, rugkorf of stofjas vol met prachtige herinneringen aan vroeger stap ik letterlijk in de belevingswereld van ouderen met dementie. Mijn bezoek is vooral afgestemd op de persoonlijke behoeftes van de ouderen. In het contact maak ik gebruik van alle zintuigen. Juist door geen plan of doel te stellen ontstaan vaak de mooiste contactmomenten. Een bijzonder contact waarin je de mens achter de dementie beter leert kennen en begrijpen. Ieder mens heeft een verhaal met zijn eigen geschiedenis en levenservaringen. Graag wil ik jullie meenemen in deze bijzondere ontmoetingen in de wondere wereld van ouderen met dementie. De naam van de bewoner is in het beschreven verhaal aangepast in verband met de privacy.

De wondere werking van 4711

Hoe de bekende geur 4711 bijdraagt aan het contact met mevrouw Meyer.

Op verzoek van de verzorging bezoekt marskramer Job mevrouw Meyer. Marskramer Job komt binnen in een vrij donkere kamer. De gordijnen zijn nog dicht. Als eerste besluit Job na zijn aankondiging om de gordijnen open te schuiven. Het zonlicht komt de kamer binnen. Mevrouw Meyer reageert op het zonlicht en kijkt met regelmaat naar buiten. Mevrouw Meyer zit in een aangepaste rolstoel. Het is een dame op leeftijd, ze heeft een tenger postuur en een ingevallen gezicht. Mevrouw Meyer heeft mooi grijswit krullend haar en draagt opvallende oorbellen. Wanneer marskramer Job bij haar gaat zitten, valt direct op dat ze iets aan Job probeert duidelijk te maken. Wat mevrouw Meyer probeert aan te geven of te vertellen, is niet verstaanbaar. Mevrouw is wat onrustig en gefrustreerd, dat wordt zichtbaar door haar krachtige houding en verbale uitingen. Af en toe komt mevrouw Meyer zelfs vanuit haar stoel wat naar voren als zij Job om zijn aandacht vraagt. Soms lijken haar emoties ongrijpbaar. Nadat haar waterige ogen zijn verdwenen, verschijnt er een uitgebreide lieflijke glimlach op haar gezicht. Die lieflijke glimlacht herhaalt zich verschillende keren. Mevrouw kijkt dan met stralende ogen uitnodigend naar Job en zoekt overduidelijk toenadering in het contact van hart tot hart.

Job pakt de hand van mevrouw Meyer vast en probeert een rustpunt met haar op te zoeken. Mevrouw Meyer houdt de hand van Job stevig vast om hem vervolgens niet meer los te laten. Job probeert met enkele materialen haar aandacht te trekken om mevrouw wat af te leiden van haar onrust en frustratie. Zo worden zeepbellen ingezet die in haar gezichtsveld voorbij komen dwarrelen. De zeepbellen hebben slechts een paar seconden haar aandacht. Het wordt algauw duidelijk dat mevrouw Meyer vooral behoefte heeft aan oprechte aandacht en liefdevolle aanraking. De taal van liefdevolle aanraking vanuit het hart is de taal die altijd wordt begrepen. Even later zit Mevrouw Meyer wat aan haar voorhoofd, haargrens en later wat aan de zijkant van haar neus te kriebelen. Ook Job kriebelt even over haar voorhoofd en aan haar neus. Marskramer Job merkt ook op dat mevrouw Meyer af en toe haar ogen sluit. Haar daadkrachtige houding en sterke verbalen uitingen hebben haar uitgeput. Uit zijn koffertje pakt marskramer Job een gebloemde zakdoek en doet er een royale scheut eau de cologne op. Langzaam en zachtjes gaat Job met de 4711 zakdoek langs haar gezicht heen. Met de klok mee dept hij de 4711 zakdoek over haar voorhoofd, wangen, nek en hals. Deze handeling wordt continu herhaald. Door de gezichtsmassage lijkt Mevrouw Meyer gaandeweg rustiger te worden. Haar gezicht en haar lichaam ontspannen. De krampachtigheid in haar armen en handen nemen af en ze vinden rust op haar schoot.

 Weetje: Aan de geur van Eau de Cologne hebben ouderen vaak warme herinneringen. Het reukwater werd vroeger veel gebruikt door moeders en/of oma’s. Eau de Cologne is Frans voor Keuls water en heeft als merknaam een huisnummer 4711. In de 18de eeuw werd het reukwater niet alleen gebruikt als verfrissing, maar was ook een goed middeltje tegen kleine wondjes, flauwvallen en hoofdpijn. Het reukwater kan zelfs stress verminderen en helpt ontspannen. Gebruiksaanwijzing: giet een beetje 4711 in je handen, wrijf erin, masseer het zachtjes in je hals en nek.

 Foto: Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur.

Back To Top